elektronski rečnik muzike

i audio tehnologije


Rečnik muzike i audio tehnologije - grupa autora

Elektronski rečnik muzike i audio tehnologije je ime neprofitnog projekta koji je pod vođstvom nastavnice Dizajna zvuka Željke Milošević i uz pomoć njenih učenika Srednje muzičke škole "Petar Konjović" u Somboru uspešno priveden kraju popunjavajući prazninu koja je postajala zbog nepostojanja ičeg sličnog na našem jeziku a u elektronskoj formi, kao i potrebe da se u digitalnoj eri u kojoj živimo učenicima a i ostalim zainteresovanima omogući da jednim klikom dođu do željenog odgovora iz te oblasti. Ovo je vrlo bitan, hrabar i inovativan edukacioni projekat a ideja na koju je Željka došla još pre desetak godina je konačno ostvarena. Željka je takođe bila i urednik a učestvovali su i programer Uroš Kovačević kao i Uroš Terzija, bivši učenik iste škole sa svojom idejom za dizajn. Treba naglasiti da je pokrovitelj Muzička škola "Petar Konjović" čime se omogućilo štampanje tiraža od 200 CD-a. Ovo je prva verzija elektronskog rečnika i kao takav je prvi kod nas. Rečnik je izdalo Udruženje "Art mreža" iz Novog Sada i zaveden je u Biblioteci Matice srpske, Novi Sad COBISS.SR-ID 281678087, ISBN: 978-86-89059-01-4. Planira se i dalje unapređenje baze podataka kao i samog programa koji trenutno broji oko 3600 termina, izraza i skraćenica (tipa allegro, andante, forte, pp, midi, frequency, equalizer itd.). U planu je izrada i Android aplikacije. Od literature u stvaranju rečnika je korišćen sledeći materijal: Prof. dr Đorđević, Mihajlo L.: Kompjuterski dizajn zvuka i muzike, Fakultet za menadžment MSP, Beograd, 2005. i Bratić, Tomislav: Rečnik muzičkih termina i oznaka, Nota Knjaževac, 1997. kao i iskustvo nastavnice Željke Milošević.

Saradnici: Afič Darko, Bradarić Irena, Čanji Robert, Čanji Zoltan, Čelenak Žolt, Dražić Milan, Farago Viktor, Ilić Damjan, Jakica Milan, Kljaić Dušan, Kolak Milan, Macura Trifun, Mandić Miloš, Manojlović Marijana, Milošević Jovana, Nestorović Filip, Nikolić Dobrica, Njegomir Nikola, Pekanović Josip, Petrović Teodora, Poganj Robert, Radanović Duška, Savić Dimitrije, Šomođi Marek, Stojanović Stefan, Stričević Nikola, Stričević Vladimir, Sukola Valentina, Tenkeš Dragan, Tubić Veljko

Ovaj Rečnik možete kupiti po promotivnoj ceni od 200 RSD čime podržavate ovaj projekat i obezbeđujete štampanje novog tiraža kao i izradu naprednije verzije a time i njegovu dostupnost učenicima, studentima, nastavnicima... muzike a i njenim ljubiteljima. Možete ga poručiti putem email-a artmreza@gmail.com i biće vam poslat pouzećem na adresu. Takođe, postoji mogućnost i uplate na račun a za Novi Sad i Sombor moguće lično preuzimanje.